تاریخچه کوبیده

تاریخچه کوبیده

پیشینه :

کباب کوبیده یکی از محبوب ترین و پر طرفدار ترین غذاهای ایرانی به شمار می رود. این غذا ریشه ی کاملا ایرانی دارد اما در اکثر کشور ها نیز رواج پیدا کرده و در بعضی رستوران های خود مخصوصا رستوران های ایرانی کباب کوبیده را سرو می کنند. این طور که در کباب های تاریخ قاجار گفته شده است اولین بار ناصر الدین شاه که اصالتا قفقازی بوده است کباب کوبیده را به ایران وارد کرد ، که البته آن غذا که شبیه به کوبیده بوده است مواد اولیه و روش طبخ آن متفاوت از این غذا بوده است که بعد ها آشپز های ایرانی روش طبخ و دستور پخت آن را تغییر دادند و کباب کوبیده ای که امروزه ما از آن یاد می کنیم را اختراع کردند. از آن جایی که تاریخ دچار تحریف می شود در جایی گفته شده که اولین چلو کبابی که در ایران وجود داشته در بازار تهران بوده و نامش ” نایب ” بوده است اما در جایی دیگر از کتاب های تاریخ گفته شده که اولین چلو کبابی در تبریز ، مکانی که مرز با قفقاز بوده تاسیس شده است. بعد از گذشت سال ها ، چلو کبابی های بسیار معروف و با کیفیتی در شهر تهران تاسیس شد که از جمله ی آن ها می توانیم به چلو کبابی ” مرشد چلویی ” اشاره کنیم. اولین کبابی در ایران که خانم ها نیز اجازه ی حضور در آن را پیدا کردند چلو کبابی عباس شمرونی بوده است که به چلو کبابی فرد شمیرانی تغییر نام پیدا کرد. نکته ی قابل توجه و جالبی که آن زمان ها باب بوده است این است که در آن زمان تا زمانی که فرد سیر شود برای آن سیخ کباب سرو می کردند و بابت آن ها پول اضافه دریافت نمی شد! اما امروزه پرس هایی که تعداد سیخ کبابشان بیشتر است یا کباب بلندتری ارائه می دهند به نام کوبیده ی مخصوص تعبیر شده اند و قیمت بالاتری به نسبت کباب های معمولی دارند.

پایتخت کباب ایران :

رستوران های تمام شهرای ایران از پایتخت تا شهر های کوچک کباب کوبیده را در منوی خود جای داده اند، این غذا یک غذای مجلسی به شمار می رود و مواد اولیه ی آن عمدتا از گوشت چرخ شده تشکیل شده است و به دو صورت چلو کباب کوبیده ( همراه با برنج ) و یا خوراک کوبیده ( همراه با نان ، بدون برنج ) در منوی تمام رستوران های سنتی ایرانی به چشم می خورد. کیفیت ها در این غذا با هم بسیار متفاوت است ، بعضی رستوران ها ممکن است کیفیت کباب برایشان اهمیت بیشتری داشته باشد و به کمیت توجه زیادی نکنند و بالعکس بعضی دیگر ممکن است کیفیت را فدای کمیت کنند که در واقع هیچکدام از این دو روش صحیح نیست ، این دو مورد اگر در کنار هم و در یک سطح مورد توجه قرار بگیرند قطعا نتیجه ی بهتری را از یک کباب کوبیده به ما می دهند. هر شهری ممکن است در پخت یک غذا مهارت بیشتری از شهر دیگر داشته باشد که در این غذا نیز این موضوع صدق می کند. شهر گلپایگان که در غرب استان اصفهان قرار دارد به دلیل طبخ بهترین کباب کوبیده های ایران ، پایتخت کباب ایران نامگذاری شده و مورد شناخت عموم مردم قرار گرفته است.

مواد اولیه :

مواد اولیه این غذا را می توان با انواع گوشت ها درست کرد ، برای مثال برای تهیه مواد اولیه ی آن می توان از گوشت گاو ، گوساله ، گوسفند ، مرغ و یا ترکیب گوشت گوساله ( راسته ) و گوسفند ( قلوه گاه ) استفاده کرد ، اما گوشت گوسفند به دلیل لذیذتر بودن از موارد دیگر برای کباب کوبیده مناسب تر است و کباب کوبیده ی اصیل ایرانی از همین گوشت تهیه می شود ، موارد بسیار حائز اهمیت دیگری که می توانند در بهبود طعم این غذا ایفای نقش کنند 1. پیاز و 2. چربی است که هر کدام اگر مقداری کم و یا مقداری زیاد تر از حد نیاز استفاده شوند باعث می شود طعم این غذا به کل عوض شود ، امروزه در آشپزخانه های صنعتی به سیخ کشیدن کوبیده نیز توسط دستگاه های مخصوص انجام می شود اما در زمان های گذشته و قبل از ساخت این دستگاه ها این کار توسط دست انجام می شد که کار بسیار دشواری است. به همین دلیل طبخ این غذا شاید در ظاهر ساده و راحت به نظر آید اما در واقع آنقدر ها هم که به نظر می رسد ساده نیس برعکس کاری دشوار است و تخصص خاص خود را نیاز دارد که بر اثر تجربه ی زیاد این تخصص حاصل می شود.

 قیمت کباب کوبیده :

ارزان ترین کباب کوبیده بر میگردد به زمان اختراع آن ، یعنی زمان ناصر الدین شاه ، که یک پرس چلو کباب کامل در آن زمان 3 ریال ( قران ) بوده است ، بعد از آن نیز زمان احمد شاه 4 تا 5 ریال و در زمان حکومت محمدرضا شاه 60 ریال بوده است. اما امروزه قیمت کباب کوبیده در سطح کشور بسیار متفاوت است به طوری که در قیمت ها در پایین و بالای یک شهر نیز کاملا متفاوت است. شهر به شهر نیز به همین شکل می باشد. برای اطلاع از قیمت ها در هر رستوران و شهری می توانید به اینترنت مراجعه کنید و تفاوت قیمت ها و کیفیت ها را با هم مقایسه کنید.